Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, March 25

Supplements for Preggy Umi

Puan Waniey apsal tetibe rajen wat 2 entry sehari nih???hahahaaa
(maknenye kt opis xde keja la tuhhh! coiiii!!!)


Nak share pade sape2 yang bace blog ni..tau ade silent reader..terutama encit suamey!ahahaaha..
makanan and vitamin yang aku makan awal2 preggy nih..


Dulu aku tak plan pon kata nak peknen ke tak..Tapi mengikut ape yang aku penah baca dr mag/blog/cite akak2 aku,, kalo nak rancang utk peknen,,silelah makan ubat mengandungi folic acid..Folic acid ni yang aku tau untuk mengelakkan kecacatan pada baby...Tapi kann,,aku kan mmg tak planing ape mende pon,,taw2 je da melekat..hehheeee..So,aku mmgla x mkan ubat tuh mase awal2 kawen....Risau jgkkan..huuuu..


Tapi once korang da taw korang +ve preggy, korang cepat2la consume ubat tu..Slalunya kalo korang p cek clinic,,mmg Dr. akan bagi ubat folic acid tu.Tecit je obatnye,xyah minum dgn air pon da bule telan..ngeeeee


Tp aku ni manusia yang pelupa,,awal2 dlu slalu je terr-skip mkn ubat tu..mmg salah sendiri la...Sampai satu tahap,wat stick note kt depan pc,, "Eat Ur Vitamins After Breakfast!" barula aku jadi x pelupa..heheheeeeeee



ubat tecit tu-folic acid,botol besar-DHA Natal,botol tecit-Obimin


Ni satu lagi supplement yang aku amik, DHA Natal by Bio-Life dgn Obimin. Dua suplement ni aku beli atas nasihat along aku..Biasela bile aku balik rawang,,suke dapat info2 dari akak2 aku ni..diorg kan anak da ramai..heheheee. Petang tu acara keluar g Guardian semata-mata nak mencari suplement utk adik bongsu diorg nih..ahahahaaa...(tipu2,,kitorg kua sbb nak beli brg utk sambut besday syafi la.hehee


Melalut! ok,back to main story! DHA Natal ni menurut pharmacist tu ckp utk perkembangan otak baby..Obimin tu pulak mengandungi mcm2 jenis vitamin..Obimin ni pon ade jgk folic acid..So kalo consume 2 ubat ni dengan folic acid yang korg dpt kt clinic tuh,,da cukupla vitamin utk baby..tp jgn depend sgt pd ubat2an nihh,,kena amik makanan seimbang jgkla ok!


Lagi satu aku nak share makanan yang elok lagi berkhasiat utk ibu n baby..




~Tapawan wajib di opis~




Ni mmg kena amalkan selalu la..Sape tanak anak cerdik,,comel,,soleh kannnn..So sebagai langkah awal,,aku makan kurma,,kismis,,pistachio dengan air zam-zam...Alhamdullilah,,,kena pulak time MIL aku g umrah,,so dapatla benda2 ni free.hikkhikkkkk...pasni kalo abes,,kena beli sendiri ok! Oh ye,,,Jangan amik port dapat anak laki ke pompuan, yang penting bia baby tu cukup sifat,,sehat walafiat...sudah!



InsyaAllah,,kite ni hanya berusaha yang terbaik,,dan doakanla yang terbaik untuk kandungan tu..Jangan slalu fikir yang bukan2,,jgn stresskan diri sendiri,,,jgn gaduh dgn suami,,jg hubungan dgn ibubapa,,mertua sume..InsyaAllah...lagi satu,,aku ni tgh nak melipatgandakan usaha baca al-Quran..Azam nih!!



Sharing is Caring rite ;)))


~daaaa~




1 comment:

  1. mcm knl jer kalender tue?? design sm dgn MOH nie....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...