Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, June 27

Laksa Sempoi


Aku memang hantu laksa..ngeeee


Kagum sebenarnya kt diri sendiri..Sape sangka anak bongsu yang dulu asek mintak emak dia je buatkan laksa, sekarang da buleh masak sendiri! Seyes aku mula2 doubt jgk nak masak benda2 gini..bagi aku sangat leceh..Kisahnya bila mak kirim laksa all the way from Kuala Kangsar..Sape dok KK mesti tawkan laksa beras yg pemes kt sana..Kalo balik kampung ayah kt KK,,benda wajib ialah mkn Laksa Kole (kuala)


Weken ritu family aku sume balik ke KK..Musim buah..Aku tak ikut sekali sebab asben kan keja ari ahad tu..Lagi pulak kitorang memang tengah serabut mencari rumah..So, balik tu mak kirimla ole2 dr KK..Durian kampung 2 biji n laksa beras-without kuah ok!  Melelong sikit,,,durian sangat sedap gilaa! laki bini makan durian pukul 12mlm.asben banyak kali soh aku minum air byk2,,last2 mlm tu 4-5 kali ke toilet je!


Disebabkan daya ketahanan kurang,lepas je balik keja tadi aku menyinggah ke K4 Alamanda.Tujuannya mestila nak beli brg2 utk buat kuah laksa! Dok opis teringat2 je laksa beras dalam peti!hahaaa


Bahan-bahannya:
(hidangan untuk 3-4 orang)

Laksa- rebus sekejap& toskan airnya
5-6 ekor ikan kembung- rebus & blend
2 biji cili api*
4 tangkai cili kering*
1 labu bawang*
Asam keping
1 tangkai bunga kantan
Daun kesum
 Timun
Bawang
Bunga Kantan


Cara-caranya:

1) Rebus ikan tu, asingkan tulang & blend sampai hancur.Jangan buang air rebusan ikan tu..
2) Blend bahan2 *
3) Tuangkan bahan2 yg diblend (ikan+bahan *) dalam air rebusan tu
4) Biar dulu pastu masukkan daun kesum, bunga kantan & asam keping
5) Masukkan garam+gula ikut sukeati
6) Bia mendidih 
7) Hidang bersama potongan timun,bawang & bunga kantan.Nak bubuh telor rebus n perah asam limau pon buleyyyyy..Nak pedas potongla cili api..Ikot sukeati korangla nak wt cmne pon ;))



Ni hasilnya..






Sempoi je.Janji perot kenyang.dapat lak laksa beras ori yg jarang ade kt KL ni. Cancel nk tapau ke opis esok ,nti ramai ngecek!hahaa




~Memang resipi ni aku tak guna belacan dan tak pakai ikan sardin walaupun taw 2 bahan tu memang buat kuah lagi ummmpphhh..Resipi ni khas diubahsuai untuk orang yang alergik...Untuk asben jugak yang takley makan belacan,,nanti hidung dia gatal..ngeeeeeee~





p/s: sakit jiwa beli sebatang halus bunga kantan kt Carrefour harga RM2.99..Gile betul..Tapi redho jela da nak sangat2 kan..Tak nyempat2 nak tunggu pasar tani ari selasa..hihiii


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...